fbpx

5 kPNI adviezen om het herstel van botletsels en pees- en kraakbeenblessures te versnellen

botletsel, botbreuk, kraakbeenblessure, kpni, klinische pni psycho-neuro-immunologie, pni-therapeut, leo pruimboom

5 kPNI adviezen om het herstel van botletsels en pees- en kraakbeenblessures te versnellen

Zowat wekelijks krijgen we nieuwe patiënten over de vloer waarbij blijkt dat hun huidige botletsels eigenlijk het gevolg zijn van een eerder probleem. Een probleem dat in de meeste gevallen niet volledig opgelost was, voornamelijk dankzij een onvolledig wondhelingsproces na eerdere operaties.

Oude trauma’s vormen nog te veel een risicofactor voor nieuwe letsels, maar met het oog op een volledig herstel kunnen adviezen uit de klinische psycho-neuro-immunologie de revalidatie sterk ondersteunen.

Onder het motto ‘kleine veranderingen die een groot verschil maken’: vijf voorbeelden van kPNI-interventies die het herstel bevorderen.

PS: Deze adviezen zijn van toepassing op àlle letsels waarbij botten betrokken zijn, zoals: stressfracturen, kraakbeenproblematieken, barsten en zelfs peesletsels.

1. Zet voldoende eiwitten in

Eiwitten (proteïnen), zoals aanwezig in vlees en vis, zijn onze bouwstenen. Een normale eiwitbehoefte is 1 gram per kilo lichaamsgewicht. Bij een verhoogde behoefte, bijvoorbeeld wanneer er na een botbreuk wondheling van het bot dient plaats te vinden, zouden we dagelijks 2 à 3 gram per kilo lichaamsgewicht moeten inzetten. Om u een idee te geven: 100 gram kip bevat ongeveer 17 gram eiwit. Voor een geblesseerde speler van 75 kilo is er dus per dag zo ’n 225 gram eiwit nodig. Dat is meer dan een kilo kip. Het is duidelijk dat we in zo ’n situatie ook een supplement kunnen inzetten om de noodzaak af te dekken. Wordt de noodzaak immers niet volledig afgedekt, dan worden andere structuren in de buurt van het letsel afgebroken om wonden te kunnen helen. Wanneer we de tijdslijn van een patiënt in kaart brengen, zien we om die reden bij heel wat sporters na een kruisbandoperatie ook kraakbeen- en spierletsels optreden.

2. Respecteer het bioritme

’s Nachts wordt er bot opgebouwd. Dat gebeurt door osteoblastenactiviteit, cellen die nieuw beenweefsel vormen. Overdag wordt er bot afgebroken. Dat gebeurt door osteoclastenactiviteit, cellen die beenweefsel afbreken. Botopbouw en botafbraak dienen in evenwicht te zijn. In de huidige maatschappij wordt ons bioritme vaak verstoord door verschillende levensstijlfactoren, zoals laattijdig eten en laat televisie kijken. Dat belemmert de botopbouw. Aanvulling met melatonine, het hormoon van de duisternis, oefent een significante invloed uit op de botaanmaak.

3. Wees selectief met koolhydraten

Over koolhydraten zijn en blijven de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: pasta, brood, suiker, … kunnen niet omgezet worden in bouwstoffen die bijdragen tot botherstel.

4. Let op de maaltijdfrequentie

In de periode na een maaltijd wordt minder energie getransporteerd naar de botten. Onze evolutionaire maaltijdfrequentie lag maximaal op 2 à 3 maaltijden per dag. Hoe meer we daarvan afwijken, en heel de dag door eten, hoe meer we dus onze botten verwaarlozen. Zorg dus tijdens de herstelfase voor 2 of 3 maaltijden per dag met natuurlijk meer dan voldoende eiwitten -uit vis en gevogelte (zie punt 1)- en een grote variatie aan groenten.

5. Zorg voor voldoende magnesium

Botten zijn watermoleculen die gebonden zijn aan drie mineralen: magnesium, calcium en fosfaat. Deze combinatie maakt het bot sterk en flexibel. De afwezigheid van magnesium maakt de botten stugger en minder buigzaam. Groene groenten zijn een goede bron van magnesium.

De kennis in dit artikel is een toepassing van de theoretische achtergrond uit de cursus Orthomoleculaire Gezondheidsleer. Deze cursus maakt deel uit van de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut volgens de kPNI, die gevolgd wordt door verschillende therapeuten, medici en gezondheidscoaches in België. 
Klik hier voor meer informatie over deze kPNI-opleiding: www.kpnibelgium.com/kpni-opleidingen/opleiding-orthomoleculaire-gezondheidsleer

Ontdek wat onze kPNI opleidingen voor jouw praktijk kunnen betekenen.

 

 kPNIBelgium