fbpx

Hoe een tandontsteking kan leiden tot rugklachten

Hoe een tandontsteking kan leiden tot rugklachten

Tiger Woods, de meest bekende golfer van de laatste 20 jaar, onderging de laatste tijd meerdere hernia-operaties.

Woods is dan ook een van de meest atletische golfers in het circuit en ontwikkelt een ongekend hoge clubhead speed, mede dankzij een sterke core-rotatie. Een hernia -voor de bijna 40-jarige Nike-atleet- lijkt voor velen een logisch gevolg van de krachtontwikkeling op zijn rug.

Niets speciaals dus, want iedereen kent ergens wel een familielid met een hernia veroorzaakt door jarenlange impact op de rug.

Maar… fysieke belasting is verre van de enige en noch de belangrijkste oorzaak van hernia en (lage) rugpijn.

 

Leidt hoge belasting op de rug sowieso tot hernia?

Tiger onderging in maart 2014 een eerste operatie aan de onderrug, waarna hij nooit meer zijn oude niveau haalde.

Online nicheblogs over golf (zoals hier) leggen de oorzaak van zijn hernia-probleem bij de nieuwe aangepaste swing die hij zich de jaren daarvoor eigen heeft gemaakt, en die zijn rug meer zou belasten omdat met deze swing zijn voorste knie anders wordt gebruikt.  (Voorheen hield hij een gestrekte knie, nu een ‘softe’ knie.)

Dit is volledig in overeenstemming met de klassieke visie dat een hernia aan de rug altijd wordt veroorzaakt door een te hoge mechanische belasting door werk- of sportactiviteit. En dus kan je ook zeggen: diezelfde belasting zou bij elke persoon tot een hernia leiden.

Maar waarom breekt een hernia bij de ene persoon dan wél en bij de andere niet door?

De tussenwervelschijf moet zelf eerst verzwakt zijn opdat hernia kan optreden bij die hoge belasting

De laatste jaren ontkracht onderzoek de stelling over de link mechanische belasting-hernia, en wordt aangetoond dat (het ontstaan van) deze rugproblematiek wordt veroorzaakt door een verhoogde langdurige aanwezigheid van bacteriën in de tussenwervelschijf (Dr. DM Urquhart 2015, Dr. TJ Fisher 2015).

Om die reden wordt meer en meer gesuggereerd om antibiotica in te zetten als behandeling voor (lage) rugklachten.

Waarmee we bij de vraag komen: van waar komen die bacteriën dan?

In de k-PNI (klinische Psycho-neuro-immunologie) zien we dat deze bacteriën afkomstig zijn van elders in het lichaam. Wat vaak voorkomt zijn sluimerende ontstekingshaarden in bijvoorbeeld tanden of darmgebied. Deze bacteriën verplaatsen zich in de bloedbaan, infiltreren in andere weefsels (de discus of tussenwervelschijf) en zorgen voor lokale ontsteking – en dus verzwakking.

Een trauma of mechanische belasting vormt dan de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen en leidt tot hernia/pijn.

De oorzaak van de oorzaak van de oorzaak van (lage) rugklachten.

Vanuit onze ervaringen met de atleten die we behandelen (in voetbal, volleybal, atletiek en zwemmen) bij kPNIBelgium merken we dat de verklaring van een probleem altijd in het verleden ligt, en maar zelden direct in het heden.

Wat we daarom altijd doen, is samen met de atleet zijn geschiedenis in kaart brengen.

Bij Tiger Woods bijvoorbeeld zien we dat hij vòòr zijn 2 rugoperaties al 4 knie-operaties (en een resem andere) heeft ondergaan. Zo is het niet zeldzaam dat tijdens een operatie in het ziekenhuis lichaamsvreemde bacteriën hun weg vinden in het lichaam waardoor het zich nadien nooit meer volledig herstelt.

De golfexperts hebben gelijk in hun analyse dat de swing de knie belast, maar tegelijkertijd vragen wij ons af hoe het zit met de belastbaarheid van die knie: uit eigen ervaring blijkt de kans groot dat oude wonden ter hoogte van de knie (of elders) nooit volledig geheeld zijn, en daardoor een belangrijke rol spelen in Woods’ huidige problematiek.

Recent verscheen zo deze case waarbij de link tussen een ontsteking aan de tanden in relatie werd gebracht met een fulminante knie-ontsteking.

Het symptoom (bij Woods: een hernia) is nooit het échte probleem. 

Wat kunnen we hieruit leren in de aanpak van (lage) rugpijn?

In Tiger’s geval kan het aanpassen van zijn swing alsook bewegingscoaching een deel van de oplossing zijn (over het technische aspect kan hij het best oordelen)

Maar vanuit de kPNI bekeken zal het vooral zaak zijn om de ontstekingsprocessen in het lichaam aan te pakken.

In mei 2015 heeft prof. klinische Psycho-Neuro-Immunologie Leo Pruimboom zijn state-of-the-art bevindingen hieromtrent gepubliceerd in het artikel “stress induces endotoxemia and low-grade inflammation by increasing barrier permeability”. Met andere woorden: als je immuunsysteem op de een of andere manier onder druk wordt gezet, krijg je kleine, sluimerende ontstekingshaarden.

Zo blijkt ook al langer dat elke keer wanneer het immuunsysteem chronisch geactiveerd is, er sprake is van ‘vervetting’ van ontstoken weefsels. Eerder in 2015 publiceerde Dr. Urquhart -die ook al publiceerde over de aanwezigheid van bacteriën in de discus- daarover een artikel in The Spine Journal waarin hij het verband heeft vastgesteld tussen schade en pijn in de lage rug, en de infiltratie van vetweefsel in de spieren ter hoogte van de onderrug.

Kan hernia en lage rugpijn dus vermeden (of genezen) worden? Ja, maar dan moet men als expert/therapeut, samen met de kPNI, verder kijken dan wat zich puur lokaal manifesteert, en dieper graven naar de absolute oorzaak van het probleem.

De kennis in dit artikel is een toepassing van de theoretische achtergrond uit de cursus Orthomoleculaire Gezondheidsleer. Deze cursus maakt deel uit van de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut volgens de kPNI, die gevolgd wordt door verschillende therapeuten, medici en gezondheidscoaches in België. 
Klik hier voor meer informatie over deze kPNI-opleiding: www.kpnibelgium.com/kpni-opleidingen/opleiding-orthomoleculaire-gezondheidsleer

Ontdek wat onze kPNI opleidingen voor jouw praktijk kunnen betekenen.

 

 kPNIBelgium