fbpx

Over dit project

kPNI Belgium Symposium 2020
5 maart 2020, Gent

 

 The Human Microbiome: “We are a microbial Puppet.”

 

Dat er in ons lichaam en op onze huid ontzettend veel micro-organismen leven is voor de meeste mensen geen nieuws. Maar wist je ook dat er beduidend meer cellen van micro-organismen in ons lichaam vertegenwoordigd zijn dan menselijke cellen? Voor elke menselijke cel zijn er maar liefst tien cellen met een bacteriële oorsprong. En die bacteriën zitten daar natuurlijk niet zomaar. Ze beïnvloeden allerlei processen in het lichaam en bepalen zo voor een belangrijk deel hoe ons lichaam functioneert, en dus of we gezond blijven of ziek worden.

Vooral onze darmflora spelen hierbij een cruciale rol. Wanneer deze ontregeld zijn, hebben we niet alleen spijsverteringsklachten (zoals problemen met onze stoelgang), maar wordt ook ons mentaal, energieke en fysieke welzijn aangetast.

Onze menselijke flora, die bestaat uit 100 triljoen bacteriën, triljoenen virussen en miljoenen schimmels die op en in ons wonen, heeft de naam ‘Human Microbiome’ gekregen.  In de literatuur wordt er ook gesproken over de mens als het ‘superorganisme’: de mens met al zijn medereizigers.

Ondanks dat dit wetenschappelijk inzicht nog in zijn kinderschoenen staat, is het glashelder duidelijk dat ons microbioom aan de basis staat van ons biologisch en psychologisch optimaal functioneren.

Tijdens dit symposium nemen we uitgebreid de tijd om stil te staan bij de wetenschappelijke relevantie van de huidige gezondheidsadviezen en hun invloed op het microbioom. Zijn bijvoorbeeld volkoren brood en peulvruchten echt zo gezond als ze ons doen geloven?

 

kPNI-grondlegger Leo Pruimboom biedt ons een multifactorieel en oorzakelijk denkkader om de verborgen microbioom-gerelateerde relaties én oplossingen te zien voor de uitdagingen waarop u vandaag vastloopt in uw praktijk.

 

Quorum sensing

 

Wanneer kPNIBelgium een symposium organiseert, is dit altijd een feest voor de community. Een van de topics die Leo Pruimboom zal aansnijden tijdens het congres is het fenomeen van quorumsensing.

 

Volgens Wikipedia is dit een mechanisme waarbij meerdere bacteriën hun genexpressie kunnen afstemmen op de populatiedichtheid aan de hand van signaalmoleculen.

 

Dit betekent dus dat 1 humane bacterie niet de power heeft om onze gezondheid gunstig te beïnvloeden. Als er daarentegen verschillende geallieerde bacteriën aan boord komen van een organisme beginnen deze met elkaar te communiceren en pas wanneer ze registreren (sensing) dat ze met voldoende (quorum) zijn, wordt hun effect pas duidelijk.

 

Dit mechanisme geldt niet alleen voor wat gebeurt binnen ons lichaam, maar ook voor wat gebeurt buiten ons lichaam: behoren we als mens tot een groter geheel en hebben we impact op onze omgeving?

 

Daarom zijn we bijzonder trots op onze groeiende community. Net als ons microbioom functioneren wij als één geheel. Samen hebben we het vermogen om als een soort living organism grote impact te hebben op de maatschappij. Elk lid van de kpni-familie, maakt dus een verschil.

 

One by one, day by day, profession by profession.

#pnieurope #kpnibelgium #humanmicrobiome #kPNI2020 #quorumsensing

 

 

 

Main speaker

Dr. Leo Pruimboom

Dr. Leo Pruimboom is de grondlegger van de klinische psycho-neuro-immunologie. Naast zijn onderzoek in de kPNI is hij wetenschappelijk directeur van Natura Foundation en hoofddocent van de opleidingen tot klinisch PNI therapeut in Europa. Hij is tevens auteur van 2 boeken: ‘Word Weer Mens, De Terugkeer Van Homo Sapiens’ en ‘The Multiple Faces Of The Human Immune System’.

 

Agenda


* kPNI dinner enkel indien je voor de VIP formule kiest.

 

Praktisch

Donderdag 5 maart 2020
16h – 22h
Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid 808, 9000 Gent

Ticketformules

Bestel je ticket individueel, of maak gebruik van onze teamdeal (zie lager)!

Prijzen zijn vrijgesteld van btw. Vanaf een bedrag van 100 euro kan de KMO Porteffeuille worden ingezet, waarbij u 40% korting krijgt.

 

 

TEAMDEAL

Wil je meteen met meerdere collega’s (al dan niet uit eenzelfde groepspraktijk) inschrijven? Met de teamdeal krijg je een extra korting.

  • Deze deal is geldig voor een inschrijving vanaf 3 personen.
  • De korting bedraagt 10%.
  • U kan de KMO Portefeuille inschakelen voor een bedrag vanaf 100 euro.

 

 

Hoe gebruik maken van deze teamdeal?

Selecteer via onderstaand inschrijvingsformulier ‘TEAMDEAL’. Vul uw contactgegevens in en/of uw bedrijfsgegevens met BTW nummer voor de facturatie. Noteer vervolgens in het tekstveld onderaan:

  • Aantal personen van je team
  • Voornaam, Familienaam en emailadres van ELK teamlid

Deze gegevensverwerking is noodzakelijk om de teamdeal te kunnen krijgen. Er wordt 1 factuur opgemaakt voor de volledige teamdeal t.a.v. de hoofdaanvrager.

 

 

 

NU INSCHRIJVEN

Reserveer je plek meteen:

 

Categorie
k-PNI opleidingen
kPNIBelgium