Cursus Evolutionaire Gezondheidsleer

Opleiding tot Orthomoleculair Therapeut

 

 

Cursus: Evolutionaire Gezondheidsleer

Evolutionaire Gezondheidsleer is de derde en laatste cursusmodule in de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI.
De opleiding Evolutionaire Gezondheidsleer wordt georganiseerd onder toezicht van en in samenwerking met internationaal kennisinstituut Natura Foundation.

 

INSCHRIJVEN

 

Schrijf online in en reserveer meteen jouw plaats in deze opleiding:


Aantal Lesdagen:
6

Data:

2019: 14-15 maart + 24-25 april + 20-21 mei

Locatie:

STAM, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

 

Met deze afzonderlijk te volgen cursusmodule kunt u in een korte periode uitgebreid kennis opdoen over dit deelgebied van het orthomoleculaire werkveld. Daarnaast leert u te werken volgens de inzichten van de klinische psycho-neuro-immunologie.

 

Elke cursus geeft na het behalen van een examen recht op een diploma. Wanneer u alle drie de examens behaald heeft, mag u zichzelf ‘Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI’ noemen.

 

De gebruikelijke volgorde is Orthomoleculaire Voedingsleer, Orthomoleculaire Gezondheidsleer en tot slot Evolutionaire Gezondheidsleer.

 

INHOUD CURSUS EVOLUTIONAIRE GEZONDHEIDSLEER

Gedurende zes dagen leert u veelvoorkomende hedendaagse aandoeningen behandelen binnen een evolutionair perspectief. U verwerft de achtergrond die nodig is om voeding, beweging en voedingsstoffen op wetenschappelijk verantwoorde wijze in te zetten in de strijd tegen bijvoorbeeld overgewicht, chronische lage rugpijn en chronische vermoeidheid.

 

Wat u onder andere leert:

  • Behandelen in de dagelijkse praktijk van veelvoorkomende ziektebeelden met voeding, beweging en suppletie;
  • Opstellen van evolutionaire interventieprogramma’s ter behandeling van patiënten;
  • Begrip en klinische implicaties van de interactie tussen genotype en fenotype;
  • Kennis van de concepten hormesis en xenohormesis, de bijbehorende werkingsmechanismen en klinische toepassing.

 

 

PROGRAMMA

Dag 1: De oorsprong van de mens – voeding en gedrag

• Evolutie van de mens
• Genotype en fenotype
• Beslissingsvaardigheid: de weg naar gezondheid

Dag 2: Medische en sociale antropologie – de noodzaak van basissuppletie

• Sociale structuur en de impact opgezondheid
• Politiek, wetenschap en evolutie
• Oorsprongsvoeding en toepassing

Dag 3: Beweging als medicijn – wholebodyexercise

• Dopamine en serotonine
• De oorsprong van bewegen
• Beweging en energie-uitgaven

Dag 4: Van overlevingsstrategieën tot chronische ziekte

• Voeding, beweging en suppletie
• Klinische indicaties en contra-indicaties

Dag 5 en 6: Old friends als oplossing voorveelvoorkomende ziektebeelden

• Het toepassen van evolutionaireinterventies bij chronisch eaandoeningen
• Integratie lesstof

 

 

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING

Onze opleidingen worden gevolgd door (para)medici zoals: kinesitherapeuten, osteopaten, podologen, ergotherapeuten, huidspecialisten, artsen en chirurgen.

Maar daarnaast ook: bewegingscoaches, physical coaches, voedingscoaches en sportverzorgers.

 

Deze cursussen zijn relevant voor iedereen die werkzaam is in, of betrokken is bij, de gezondheidszorg en graag wil weten hoe voeding, beweging en suppletie op de meest effectieve manier kunnen worden ingezet voor gezondheidshandhaving en -verbetering.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Vooropleiding

Medische basiskennis wordt sterk aangeraden of kan tijdens de cursus worden voltooid. Geïnteresseerden zonder medische vooropleiding zijn welkom.
Duur van de cursus
6 dagen.

Studiebelasting

De verwachte studiebelasting voor deze cursus is 112 uur, waarvan 60 contacturen. De overige uren zijn zelfstudie-uren ter voorbereiding op lesdagen en ter verwerking van de behandelde lesstof.
Lesmateriaal
Tijdens de eerste module van de cursus ontvangt u van de kPNIBelgium een naslagwerk. Het naslagwerk houdt niet dezelfde volgorde aan als de lesmodules. Waar de lessen erop zijn gericht u bekend te maken met het therapeutisch werkveld, gaat het naslagwerk o.a. dieper in op micro- en macronutriënten, het immuunsysteem en bloedglucosehuishouding. Samen met de lessen krijgt u zo een goed beeld van wat orthomoleculaire voedingsleer is, maar ook wat het doet in de praktijk. Er wordt niet van u verwacht dat u alle kennis uit het naslagwerk uit het hoofd leert – daarvoor is de reikwijdte van het orthomoleculaire werkveld veel te groot. De cursus biedt u de kennis waarmee u de onderwerpen in het naslagwerk steeds beter leert begrijpen. Om u hier optimaal bij te helpen, zijn tevens uitgebreide literatuurlijsten opgenomen van relevante naslagwerken. Zo kunt u zich tijdens de opleiding en daarna op eigen initiatief verder verdiepen in de orthomoleculaire gezondheidsleer.
Deelnamecertificaat
Bij aanwezigheid van meer dan 80% ontvangt u een deelnamecertificaat.

Examen

Wanneer u van een cursus 80% of meer van de lessen gevolgd heeft, kunt u zich inschrijven voor een examen (per cursus 20 meerkeuzevragen en 1 casus). Wij bieden u ook de mogelijkheid de examens van de drie cursussen in één examen af te leggen (40 meerkeuzevragen en 2 casussen). Hier kunt u zich voor inschrijven wanneer u ten minste 16 van de 20 lesdagen heeft bijgewoond. Wanneer u de examens Orthomoleculaire Voedingsleer, Orthomoleculaire Gezondheidsleer en Evolutionaire Gezondheidsleer of het 3-in-1-examen met goed gevolg aflegt, mag u de titel ‘Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI’ voeren.
Klik hier voor meer info en om u in te schrijven voor een examen.

Cursusprijs

Lesjaren 2017 en 2018: € 895,- inclusief PNI-lunch, koffie/thee en lesmateriaal.
Alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.
Wanneer u gebruik wenst te maken van betaling via de KMO-portefeuille (40 % korting) dan dient u dit aan te geven op het inschrijfformulier onder de kop ‘Opmerkingen’.
Lestijden
Van 9.00 uur tot 17.30 uur.
Locatie
Gent, stad van de Buffalo’s, de torens, de Feesten en Karel De Grote.

 

INSCHRIJVEN

Schrijf online in en reserveer meteen jouw plaats in deze opleiding.

 

VRAGEN?

Wanneer u twijfelt of u over voldoende kennis en ervaring beschikt om een cursus bij ons te kunnen volgen of heeft u een specifieke vraag over onze opleidingen die op de website niet beantwoord wordt? Neem dan hier contact op met ons. Wij helpen u graag verder!