Cursus Orthomoleculaire Gezondheidsleer

Opleiding tot Orthomoleculair Therapeut

 

 

Cursus: Orthomoleculaire Gezondheidsleer

Orthomoleculaire Gezondheidsleer is de tweede cursusmodule in de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI.
De opleiding Orthomoleculaire Gezondheidsleer wordt georganiseerd onder toezicht van en in samenwerking met internationaal kennisinstituut Natura Foundation.

 

INSCHRIJVEN

 

Schrijf online in en reserveer meteen jouw plaats in deze opleiding:


Aantal Lesdagen:
8

Data

REEKS 2018:   08-09-10 november + 03-04 december + 18-19 december + 31 januari (VOLZET)

REEKS 2019:   14 februari + 18-19 februari + 28-1 februari/maart + 20-21-22 maart

Locatie:

STAM, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

 

Met deze afzonderlijk te volgen cursusmodule kunt u in een korte periode uitgebreid kennis opdoen over dit deelgebied van het orthomoleculaire werkveld. Daarnaast leert u te werken volgens de inzichten van de klinische psycho-neuro-immunologie.

 

Elke cursus geeft na het behalen van een examen recht op een diploma. Wanneer u alle drie de examens behaald heeft, mag u zichzelf ‘Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI’ noemen.

 

Heeft u Orthomoleculaire Gezondheidsleer al gedaan? Ga dan verder naar Evolutionaire Gezondheidsleer of Orthomoleculaire Voedingsleer .

 

INHOUD CURSUS ORTHOMOLECULAIRE GEZONDHEIDSLEER

In acht dagen wordt er uitgebreid ingegaan op de psychologische, neurologische en immunologische achtergrond van aandoeningen zoals depressie, burn-out, spijsverteringsstoornissen en pijnsyndromen. Deze cursus reikt u geïntegreerde behandelstrategieën aan die gebaseerd zijn op concrete casuïstiek en die direct toepasbaar zijn in de orthomoleculaire praktijk.

 

Wat u onder andere leert:

  • Opstellen van orthomoleculaire behandelplannen gebruikmakend van de orthomoleculaire kennis over whole-food, fytotherapie en PNI-lifestyle;
  • Toepassen van de begrippen homeostase en allostase in de dagelijkse praktijk;
  • Kennis van stress en pijn en de behandeling ervan;
  • Toepassen van verschillende metamodellen bij diverse verstoorde werkingsmechanismen.

 

PROGRAMMA

Dag 1: Lever – biotransformatie en detoxificatie

• Anatomie, opbouw en functie
• Onschadelijk maken van giftige stoffen
• Biosynthese van lichaamseigen verbindingen

Dag 2: Immunologie binnen de nutritionele geneeskunde
• Anatomie, opbouw en functie
• Het Common Mucosal Immune System
Dag 3: Wondheling en pijn
• Bindweefselfysiologie en wondhelingsfases
• Toepassen van metamodel 2 bij onderandere chronische pijnsyndromen en spierblessures
• Neurofysiologie en energieverdeling bij pijn
Dag 4: Endocrinologie
• Hormoonregulatie en stress
• Stress versus uitdaging:stresstolerantie, adaptogene capaciteiten allostase
• Metamodel 2 bij burnout, schildklierstoornissen, menstruatiestoornissen, overgangsklachten, PCOS, vruchtbaarheidsproblematiek en diabetes type 2
Dag 5: De rol van het centrale zenuwstelsel
• Anatomie, opbouw en functie
• Metamodellen 1, 2 en 3: oorzaak,werkingsmechanisme, symptoom en therapie
• Toepassing van de metamodellen bij burnout, slaapstoornissen, rewarddeficiency syndrome, pijn en verslaving
Dag 6: Praktische toepassingen van orthomoleculaire gezondheidsleer
• De meest frequent voorkomende verstoorde werkingsmechanismen en de orthomoleculaire behandeling ervan
• De meest gebruikte voedingsstoffen in de dagelijkse praktijk
Dag 7: Diagnostisch proces
• Anamnese
• Gevalideerde vragenlijsten
Dag 8: Integratie lesstof 

 

 

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING

Onze opleidingen worden gevolgd door (para)medici zoals: kinesitherapeuten, osteopaten, podologen, ergotherapeuten, huidspecialisten, artsen en chirurgen.

Maar daarnaast ook: bewegingscoaches, physical coaches, voedingscoaches en sportverzorgers.

 

Deze cursussen zijn relevant voor iedereen die werkzaam is in, of betrokken is bij, de gezondheidszorg en graag wil weten hoe voeding, beweging en suppletie op de meest effectieve manier kunnen worden ingezet voor gezondheidshandhaving en -verbetering.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Vooropleiding

Medische basiskennis wordt sterk aangeraden of kan tijdens de cursus worden voltooid. Geïnteresseerden zonder medische vooropleiding zijn welkom.
Duur van de cursus
8 dagen.

Studiebelasting

De verwachte studiebelasting voor deze cursus is 112 uur, waarvan 60 contacturen. De overige uren zijn zelfstudie-uren ter voorbereiding op lesdagen en ter verwerking van de behandelde lesstof.
Lesmateriaal
Tijdens de eerste module van de cursus ontvangt u van de kPNIBelgium een naslagwerk. Het naslagwerk houdt niet dezelfde volgorde aan als de lesmodules. Waar de lessen erop zijn gericht u bekend te maken met het therapeutisch werkveld, gaat het naslagwerk o.a. dieper in op micro- en macronutriënten, het immuunsysteem en bloedglucosehuishouding. Samen met de lessen krijgt u zo een goed beeld van wat orthomoleculaire voedingsleer is, maar ook wat het doet in de praktijk. Er wordt niet van u verwacht dat u alle kennis uit het naslagwerk uit het hoofd leert – daarvoor is de reikwijdte van het orthomoleculaire werkveld veel te groot. De cursus biedt u de kennis waarmee u de onderwerpen in het naslagwerk steeds beter leert begrijpen. Om u hier optimaal bij te helpen, zijn tevens uitgebreide literatuurlijsten opgenomen van relevante naslagwerken. Zo kunt u zich tijdens de opleiding en daarna op eigen initiatief verder verdiepen in de orthomoleculaire gezondheidsleer.
Deelnamecertificaat
Bij aanwezigheid van meer dan 80% ontvangt u een deelnamecertificaat.

Examen

Wanneer u van een cursus 80% of meer van de lessen gevolgd heeft, kunt u zich inschrijven voor een examen (per cursus 20 meerkeuzevragen en 1 casus). Wij bieden u ook de mogelijkheid de examens van de drie cursussen in één examen af te leggen (40 meerkeuzevragen en 2 casussen). Hier kunt u zich voor inschrijven wanneer u ten minste 16 van de 20 lesdagen heeft bijgewoond. Wanneer u de examens Orthomoleculaire Voedingsleer, Orthomoleculaire Gezondheidsleer en Evolutionaire Gezondheidsleer of het 3-in-1-examen met goed gevolg aflegt, mag u de titel ‘Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische PNI’ voeren.
Klik hier voor meer info en om u in te schrijven voor een examen.

Cursusprijs

Lesjaren 2017 en 2018 € 1.195,- , inclusief PNI-lunch, koffie/thee en lesmateriaal.
Alle genoemde prijzen zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen.
Wanneer u gebruik wenst te maken van betaling via de KMO-portefeuille (40 % korting) dan dient u dit aan te geven op het inschrijfformulier onder de kop ‘Opmerkingen’.
Lestijden
Van 9.00 uur tot 17.30 uur.
Locatie
Gent, stad van de Buffalo’s, de torens, de Feesten en Karel De Grote.

 

INSCHRIJVEN

Schrijf online in en reserveer meteen jouw plaats in deze opleiding.

 

VRAGEN?

Wanneer u twijfelt of u over voldoende kennis en ervaring beschikt om een cursus bij ons te kunnen volgen of heeft u een specifieke vraag over onze opleidingen die op de website niet beantwoord wordt? Neem dan hier contact op met ons. Wij helpen u graag verder!