Praktijkbijeenkomst: Depressie, evolutionair en orthomoleculair

BONUSAN PRAKTIJKBIJEENKOMST
Depressie: evolutionair en orthomoleculair

 

Van steeds meer aandoeningen wordt ontdekt dat ze ontstaan vanuit een laaggradige ontsteking. En dat geldt ook voor depressie. Wanneer we dit erkennen, heeft dat grote consequenties voor de behandeling. Margo Peinemann geeft u bij “Depressie: orthomoleculair en evolutionair” de nodige praktische handvatten.

 

INSCHRIJVEN

 

Schrijf online in en reserveer meteen jouw plaats in deze opleiding:

Datum: 7 maart 2018 (19u15 – 22u15)
Locatie: GMC Gent

 

Klik hier om in te schrijven.

 

Wat u leert

  • Wat zijn de oorzaken van laaggradige ontstekingen?
  • Hoe wordt een laaggradige ontsteking neuro-inflammatie?
  • Symptomen van laaggradige ontsteking en depressie herkennen
  • Herkennen van dopaminerge en serotonerge depressies
  • Herkennen van de twaalf omgevingsfactoren die depressie uitlokken
  • Kennis van het evolutionaire nut van verschillende depressies
  • Orthomoleculaire, persoonlijke strategieën voor een effectieve behandeling

 

Geen reguliere aanpak

Regulier wordt bij depressie vaak antidepressiva voorgeschreven. Maar daar kleven behoorlijke nadelen aan: het blijkt dat SSRI’s het risico op vroegtijdig overlijden met 33 procent verhogen [1]. Bovendien zijn ze bij minstens de helft van de patiënten niet werkzaam [5]. De kern van het probleem is dat de onderliggende laaggradige ontsteking niet wordt aangepakt. Deze leidt uiteindelijk tot neuro-inflammatie en depressie. Maar hoe weten we eigenlijk zo zeker dat dit zo werkt?

 

CRP en depressierisico

De bloedwaarde van CRP (C-Reactief Proteïne) is een belangrijke biomarker die ons vertelt of er sprake is van een ontsteking. Nu blijkt uit recent onderzoek dat er een relatie bestaat tussen depressie en het gehalte CRP in het bloed [3]. Hoe hoger dit gehalte, hoe groter het risico op depressie. Uit ander onderzoek blijkt weer dat neuro-inflammatie ook werkelijk vóór de klachten uitgaat en niet pas daarna optreedt [4]. Als je de onderliggende ontsteking aanpakt, is de kans dus groot dat je behandeling beter aanslaat.

Maar is dat wel zo eenvoudig als het klinkt? Allereerst moet men onderscheid maken tussen dopaminerge en serotonerge depressies. Bovendien kunnen de specifieke factoren die aanleiding geven tot depressie in twaalf subtypen worden onderverdeeld [2]. U zult bij de praktijkbijeenkomst zien dat deze specifieke factoren invloed hebben op het soort behandeling dat u kiest.

 

Evolutionair en orthomoleculair

De behandeling is steeds persoonlijk, maar voortdurend staan evolutie, laaggradige ontstekingen en specifieke (omgevings)factoren centraal. Margo Peinemann laat u duidelijk zien wat u daar orthomoleculair aan kunt doen. Uiteraard krijgt u tijdens de praktijkbijeenkomst uitgebreid de mogelijkheid om vragen te stellen en ontmoet u weer veel van uw collega’s.

 

Doelgroep

De Bonusan praktijkbijeenkomsten, georganiseerd door Bonusan, zijn speciaal bedoeld voor gezondheidsprofessionals en bieden u een mooie netwerkmogelijkheid. We verzoeken u vriendelijk geen cliënten mee te nemen.

 

Kosten

€ 27,50 (exclusief 21% BTW). U ontvangt hiervoor een hand-out en gratis ons nieuwe Rijstproteïnepoeder.

 

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij BBOW/APSO.

 

Inschrijven

Klik hier om in te schrijven.

 

Vragen

Wanneer u twijfelt of u over voldoende kennis en ervaring beschikt om een cursus bij ons te kunnen volgen of heeft u een specifieke vraag over onze opleidingen die op de website niet beantwoord wordt? Neem dan hier contact op met ons. Wij helpen u graag verder!

Schrijf online in en reserveer meteen jouw plaats in deze opleiding.