fbpx

Wat men nog niet weet over de échte impact van vlees op ons lichaam

minder vlees eten neu5gc kpni pni klinische psycho-neuro-immunologie nadelen

Wat men nog niet weet over de échte impact van vlees op ons lichaam

Bij heel wat patiënten van kPNI-therapeuten wordt de consumptie van vlees als onderdeel van een gezond dieet enorm teruggeschroefd.

De reden waarom?

Neu5GC.

Een molecule waarvan de kennis van de werking zelfs belangrijk is in het oplossen van andere fysieke problemen zoals spierblessures, darmproblemen en angstaanvallen…

En de reden waarom topsporters zoals Lionel Messi en Sergio Aguëro, onder invloed de Italiaanse therapeut Giuliano Poser wiens aanpak heel wat raakvlakken heeft met de klinische psycho-neuro-immunologie (k-PNI), een aangepast voedingspatroon hebben aangenomen – een dieet waarin onder andere vlees geen plaats meer heeft.

Hoe het komt dat vlees (ook 100% onbewerkt) een negatieve invloed heeft

Bij ziekte en blessures is er vaak sprake van verschillende risicofactoren die samen de oorzaak zijn. (= ‘multi-aetiologie‘)

We maken daarbij een onderscheid tussen onafhankelijke risicofactoren en afhankelijke risicofactoren.

Afhankelijke risicofactoren zijn niet noodzakelijk bij iedereen ziekmakend (bvb. roken of alcohol). Onafhankelijke risicofactoren daarentegen leiden altijd en bij iedereen vroeg of laat tot problemen.

Tot die onafhankelijke risicofactoren behoren o.a. de afwezigheid van beweging en een stoornis van het bioritme.

Ook het mechanisme dat ik hieronder ga toelichten, het eten van zoogdieren en zoogdierproducten, is zo’n onafhankelijke risicofactor. (Het advies dat ik er bij ga geven behoort in combinatie met andere individuele adviezen tot de standaard benadering in de k-PNI anno 2016).

Mensen hebben namelijk op elke cel in hun lichaam ingebouwde suikerstructuren (Neu5AC). Deze structuren trekken de goede bacteriën aan die horen bij de mens, zoals Bifido, Lactobacillus, etc.
Zoogdieren daarentegen hebben andere structuren op hun cellen (Neu5GC) die op hun beurt ook bacteriën aantrekken, maar dan eerder voor de menslichaamsvreemde bacteriën.

Zo heeft elk organisme de bacteriën die bij hem passen (dit wordt zoönose genoemd).

Nu, wanneer we echter veel producten van zoogdieren (vlees maar ook melkproducten) eten, worden onze cellen aangetast: telkens meer en meer wordt ‘ons’ Neu5AC vervangen door Neu5GC.

We veranderen als het ware een beetje in een koe, een varken, een schaap, een geit, etc… omdat Neu5GC wordt ingebouwd in onze cellen. Hierdoor trekken we ook bacteriën aan die passen bij zoogdieren MAAR dus niet bij de mens:salmonella, E. Coli (darm), streptoccus mutans (mond, keel), Epstein Barr virus (klierkoorts), etc. Stuk voor stuk ziekte-veroorzakende bacteriën die normaal niet worden toegelaten tenzij… Neu5GC is ingebouwd in plaats van Neu5AC.

Wanneer we veel of regelmatig zoogdierproducten eten, en deze slechte bacteriën dus toch worden toegelaten dankzij Neu5GC, ontwikkelen we een chronische activatie van ons immuunsysteem.

Dat betekent dat ons immuunsysteem continu werkt om die slechte bacteriën te bestrijden. Als resultaat van het pak energie dat dit kost aan het lichaam, zal ons lichaam andere organen (bv. spieren) beginnen afbreken, om zo het geactiveerde immuunsysteem van bouwstoffen te blijven voorzien.

Ondertussen blijkt dit laatste in de praktijk een veelvoorkomende oorzaak te zijn van spierblessures. Maar afhankelijk van persoon tot persoon kan dit evenzeer aan de basis liggen van problemen ter hoogte van de slijmvliezen: darmproblematiek, huidklachten, blaasproblemen, klachten rond de luchtwegen, … etc. De bacteriën verplaatsen zich ook door de bloed-hersenbarrière in de schedel en zijn mede-oorzaak van angstaanvallen, migraine en zelfs depressie.

“De mens is van nature toch een jager?”

De kritische vraag die hierbij meestal wordt gesteld, is in hoeverre Neu5GC echt de ‘probleemmolecule’ is die we denken dat ze is. Want is de mens niet van nature een jager die joeg op zoogdieren?

Wel… onze voorouders blijken helemaal geen jagers te zijn.

Heel wat antropologen citeren graag stukken uit het bekende boek ‘Man, The Hunter’ van Lee om aan te tonen dat wij jagers waren, maar maken een grote fout (door het niet helemaal te lezen?): Lee beschrijft immers duidelijk dat we nooit echte jagers geweest zijn. Mensen hebben wél veel verhalen over het jagen verteld bij het kampvuur… storytelling zit ons in de genen 🙂

De Neanderthaler dwong de (kleinere) Homo Sapiens naar de kustlijn. Uit noodzaak zijn we hier vis beginnen eten en zijn onze hersenen beginnen groeien. Willen we onze hersenen onderhouden, moéten we vis eten.

We waren dus wel geweldige vissers, maar nog gemakkelijker was het verzamelen van schelpdieren en zeekraal. Het aquatisch (waterig) milieu is het beste milieu als bron van stoffen belangrijk voor de mens: jodium, zink, omega-3, Vit A en D en ijzer.

Ons advies

Wat is dus wil benadrukken, is dat Neu5GC een onafhankelijke risicofactor is, die ons dus vroeg of laat ziek zal maken.

Het is een kwestie van tijd, en zo ervaar ik al een paar jaar dat de eerste klachten bij sporters, zoals spierklachten en gewrichtspijnen, vaak de voorbode zijn van latere pathologie. Er komen meer en meer aanwijzingen over de rol van deze molecule in niet-beïnvloedbare ziekten zoals reuma, MS, kanker,hypothyroïdie, …

Dus concreet – en dit is relevant voor zowel sporter als niet-sporter:

Probeer zo weinig mogelijk zoogdieren en zuivelproducten te eten/drinken. Kies je ‘feestmomenten’ uit om iets te eten uit die probleemgroep. Eet meer vis, gevogelte, schaaldieren & eieren, en minder vlees, kaas, melk en yoghurt.

Daarnaast is het zo dat na intensief fysieke inspanning, de suikermolecule Neu5GC kan verbruikt (gemetaboliseerd) worden in plaats van ingebouwd. Vòòr een aangename ‘verplichting’ als een BBQ ga ik dus uitgebreid sporten. (De invloed van inspanning merk ik dan ook in hoe lichamelijke klachten zich bij heel wat topsporters nà hun carrière plots sterker gaan manifesteren…)

Met andere woorden: door sterk te verminderen en het juiste moment te kiezen, zal veel minder Neu5GC ingebouwd worden in onze cellen en hou je dit Trojaanse paard buiten.

De kennis in dit artikel is een toepassing van de theoretische achtergrond uit de cursus Evolutionaire Gezondheidsleer, gevolgd door tientallen therapeuten, medici en gezondheidsprofessionals in België.
Kies voor een dieper inzicht in gezondheid met de wetenschap kPNI dit jaar, en schrijf je zelf meteen in voor deze cursus via: www.kpnibelgium.com/kpni-opleidingen/opleiding-evolutionaire-gezondheidsleer

Ontdek wat onze kPNI opleidingen voor jouw praktijk kunnen betekenen.

 kPNIBelgium